Gelukkig, een nieuw jaar: Op naar (nog) meer betrokkenheid!

De weken rondom de feestdagen vliegen altijd voorbij en volgens mij keek iedereen uit naar een frisse start van 2021. De feestdagen liggen nu al enkele weken achter ons, iedereen is weer begonnen met ‘business as usual’. Al zal thuiswerken en thuisscholing tijdens de lockdown voor sommige mensen, voelen (en zijn!) als het voortdurend in de lucht houden van vele ballen. Toch even terug naar een nieuwjaarsbericht dat iemand mij stuurde op vier januari: ‘Gelukkig, een nieuw jaar! Iets waar we gezamenlijk met elkaar naar uit hebben gekeken. Een jaar waarin hopelijk weer meer mag.’

2020 was niet het gelukkigste jaar om op terug te kijken. Ondanks dat het leven beheerst werd en wordt door corona, waren er ook hoogtepunten te benoemen. Een persoonlijk ‘succes’ was dat ik voor verschillende opdrachtgevers mocht bouwen aan plannen voor de toekomst, nadat mijn vele projecten rondom de logistieke operatie van festivals wegvielen. Maar wat ik de afgelopen maanden echt als ‘verlies’ heb gezien, is het gemis aan sociaal contact binnen de sportvereniging. Als (ex-)sportbestuurder van USV Hercules heb ik mij in deze periode meermaals druk gemaakt over hoe de vereniging straks uit deze crisis komt. Hoe zorgen we er gezamenlijk voor dat de betrokkenheid van leden blijft? Welke instrumenten heeft een club om te zorgen dat de energie die straks vrijkomt, gebruikt kan worden in het verder op- en uitbouwen van onze vereniging? Lastige vraagstukken, maar ik geloof in het feit; ‘wie goed doet, goed ontmoet’.

De coronacrisis heeft ons op maatschappelijk vlak ook veel te bieden. Daar kun je ook als sportvereniging van profiteren. Hoe dan hoor ik je nu denken? Betrokkenheid creëren tijdens corona? ‘Never waste a good crisis’!. Zo organiseerde de activiteitencommissie in april rondom de 138e verjaardag van onze vereniging een online pubquiz voor ruim vijftig deelnemende teams. Zelf schreef ik rondom de feestdagen op ruim vijfhonderd kerstkaarten een fijne kerstgroet voor onze seniorenleden. Bovendien lanceerden we een online Hercules community, zodat leden toch de verbinding met elkaar kunnen zoeken (zowel formeel als informeel).

Persoonlijk geloof ik stellig in de sociale kracht van een sportvereniging en ik denk daarbij ook dat sportbonden daarin verenigingen (nog verder) kunnen ondersteunen. De KNVB zette het afgelopen jaar – voornamelijk voor sportbestuurders – al een grote stap door de ontwikkeling van de bestuurderscommunity ‘EenTweetje’. Een goede en zeer waardevolle ontwikkeling, maar toch denk ik dat het vraagstuk breder is dan dit. Immers de vereniging ontstond vroeger met de gedachte om mensen met hetzelfde gedachtegoed te ‘verenigen’. Waarom zou dat in deze tijd met zoveel diverse activiteiten ook niet kunnen, weliswaar online? Dat zal zorgen voor een commitment van leden, nieuwe vrijwilligers, voor nieuwe plannen en sociale kracht binnen een vereniging. De definitieve oplossing voor het vraagstuk heb ik echter helaas nog niet gevonden. Door al die initiatieven bouwen we wel gezamenlijk steentje voor steentje onze ‘nieuwe’ (online) vereniging op. Wie de juiste oplossing wel heeft gevonden mag mij natuurlijk altijd de gouden tip geven tijdens een digitale kop koffie. Bij mij staat de koffie klaar, bij jou ook?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: