Ga naar inhoud Ga naar hoofd navigatie Ga naar footer

Leeftijd is ook maar een getal!?

Woensdag half vijf is een vaste prik geworden. We ‘teamsen’ dan met de Jong Oranje aanvoerders over lopende zaken en kijken vooruit naar wat we dit jaar nog willen organiseren, waaronder het jaarlijkse Sneakergala. Naar alle waarschijnlijkheid in aangepaste vorm vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Tijdens dit punt dwaal ik in gedachten af naar de vorige editie van het Sneakergala, in 2018 gehouden in het Krachtstation in Utrecht. De workshop van Margo de Vries over zelfsturende teams blijft mij erg bij. Naast dat een dergelijke organisatievorm revolutionair is in de sport ben ik ook enorm blij dat een jong gezicht mede de KNWU leidt. Het biedt licht in de gedachte dat de sport vooral wordt gedragen door een conservatieve oudere generatie. 

Diezelfde dag vergader ik bij de KNVB over de doorontwikkeling van een voetbalvorm. Tijdens de vergadering worden we als team door een veel oudere collega erop gewezen dat we moeten luisteren naar onze doelgroep, ondanks dat het beeld wat we uit het onderzoek zien verdeeld is. Uiteindelijk sluit ik de zoveelste thuiswerkdag af met een hardlooprondje en laat ik de impressies van die dag bezinken. Ik kom tot de conclusie: Leeftijd is ook maar een getal! Het gaat om de open mindset die je hebt! 


Wellicht denk je nu, Taner haal je jezelf niet onderuit? Je bent aanvoerder bij Jong Oranje Young Professionals, met een leeftijdsgrens tot en met 35 jaar. Jonge mensen staan toch voor frisheid, nieuwe ideeën, creativiteit en nieuwe manieren om tegen uitdagingen aan te kijken? Daar geloof ik echt in, met de toevoeging dat het daarbuiten ook vooral om mindset gaat en we vooral niemand moeten uitsluiten die een bijdrage wil leveren aan de vernieuwingen en veranderingen in de sport. Alle ideeën om onze sportorganisaties een stapje beter te laten functioneren, zodat we nog beter onze sporters kunnen bedienen. 

Waar het mij wel om gaat is dat meer jonge mensen bij dit soort grotere thema’s betrokken moeten worden. Druk ze niet weg in ‘maak eerst maar wat meters in het werkveld’ of ‘zo doen wij het al 40 jaar, volg vooral’. Geef ze een podium. Ook en juist aan mensen die vanuit een ander perspectief de sport bekijken. Biedt ze de mogelijkheid om zich te ontwikkelen, zowel inhoudelijk als persoonlijk, ook en juist als ze een kort contract hebben. Het is jammer als de young professionals de frisse, creatieve blik ‘verleren’. Die blik waarmee ze vaak aan hun baan beginnen! Voor mijn mede young professionals in de sport: klim op dat podium, laat je niet kennen! En als je die ruimte niet krijgt, vraag je dan serieus af of je een goede match hebt met je werkgever. Ik ben namelijk van mening dat zonder onze frisse, creatieve en objectieve blik de toekomst van onze sportorganisaties er slecht uitziet.

Terug naar boven